Po letech strávených podnikáním v jiném oboru jsem se rozhodl vrátit se ke své dětské touze – chovat domácí zvířata. V roce 2002 jsem na pozemcích v romantické krajině CHKO Broumovsko, přímo u Adršpašských skal v Horním Adršpachu, zakoupil opuštěný areál bývalého státního statku. V tomtéž roce jsem zahájil chov skotu bez tržní produkce mléka. Začal jsem nákupem vyřazených mléčných krav v počtu asi 50 ks a s pomocí plemenných býků charolais začal s převodným křížením na masný typ skotu.

Uvedení statku do moderní podoby bylo vskutku dobrodružným počinem. Na původním státním statku se nacházela odchovna mladého dobytka ze sedmdesátých let dvacátého století pro 500 ks jalovic s roštovým ustájením, které bylo po odkupu plné výkalů do 40 cm nad rošty, 4 věžové zásobníky na krmivo a pak už jen nekonečná spousta odpadků, suti a nepořádku včetně stovek pneumatik všech druhů a velikostí.

K dnešnímu dni máme původní halu po rekonstrukci, další halu jsme postavili v roce 2013 a třetí halu jsme uvedli do provozu koncem roku 2017. Zmizely věže a provoz statku se zmodernizoval do dnešní podoby. Náš strojový park sestává z 8 traktorů a další potřebné techniky včetně kombajnu - jsme naprosto nezávislí na nákupu služeb. Ve stáji na výkrm nám od roku 2017 pomáhá robot na přihrnování krmení. 

V roce 2016 jsme nakoupili 15 březích jalovic charolais   a v následujícím roce 14 březích jalovic a 23 jednoletých jalovic přímo z Francie. Všechna zakoupená zvířata mají velmi dobré předky a tím i výborné genetické předpoklady.  Naším cílem bylo plně přejít na plemenný chov těchto nádherných zvířat.

Pro maximální kontrolu využíváme softwaru pro monitoring zdravotního stavu a říje krav a jalovic. Zároveň využíváme kamerového systému -  zvířata jsou pod stálou kontrolou a např. v případě porodu telátka jsme připraveni k případné asistenci u telení.

Od roku 2008 hospodaříme ekologicky a stav zvířat se ustálil na průměrných 600 zvířatech, z toho je 170 matek.

Dnes máme vlastních 500 ha pozemků, z toho 150 ha orné půdy. Jak bylo řečeno, hospodaříme ekologicky a ekologické je samozřejmě i krmivo pro naše zvířata. Náš skot se pase v překrásné poklidné krajině CHKO Broumovsko na rozlehlých pastvinách. V průběhu času jsme vytypovali ideální odrůdy obilí a krmných směsek, které dávají velmi dobré výnosy i v naší nadmořské výšce cca 650m n.m. a jsou tím nejlepším krmným výživovým doplňkem pro naše stáda. Senáž a seno jsou obohaceny přirozeným podílem bylinek a travin, které se v této oblasti vyskytují po staletí a nejsou ničeny chemickými postřiky, jak je to obvyklé v jiných zemědělských oblastech. V průběhu let jsme našli cestu, jak úspěšně vykrmit naše jatečné býčky i jalovice a v současné době máme ve stájích s výběhy okolo 200 kusů ročně.

V poslední době s radostí konstatujeme, že se u jatečného skotu projevují genetické předpoklady zmasilosti, které jsou tak charakteristické právě pro plemeno charolais. Podařilo se nám odchovat první desítky čistokrevných plemenných zvířat charolais pro vlastní chov a zároveň budeme schopni nabídnout plemenná zvířata svým obchodním partnerům, jak stávajícím, tak těm novým. 

 

Na kvalitu masa má vliv pět faktorů

  • GENETIKA
  • KRMENÍ
  • VĚK PŘI PORÁŽCE
  • ZRÁNÍ
  • PŘÍBĚH

 

GENETIKA

Genetika je základem, prvotním předpokladem. Znamená to, že zvíře má genetické předpoklady mít lepší a kvalitnější maso než jiné zvíře. U mléčného skotu se preferují v chovu jiné vlastnosti než u skotu masného chovaného výhradně na maso. Genetika určuje podíl a velikost svaloviny, mramorování masa a schopnost přibírat na váze. Mramorování je velmi důležité. Drobné tukové vlásečnice jsou předpokladem pro chuť a šťavnatost masa. Mramorování zajišťuje také uvolnění svaloviny, takže mramorované maso je většinou více ceněno.

 

KRMENÍ

Stejně důležité jako genetika je kvalita výkrmu zvířete. V zásadě platí: vše, co zvíře žere, ochutnáme potom v mase. Zvířata mohou být krmena různě a výsledek může být také různě zhodnocen. Zásadní je krmit zvířata přirozeně a řádně. Vedle znalostí, co zvířata skutečně potřebují je také možnost zajistit zvířeti, aby žralo to, co má rádo. Volný přístup k zdrojům výživné potravy je základním předpokladem, stejně tak jako dostatek přirozeného pohybu zvířat.

 

VĚK PŘI PORÁŽCE

Pro gurmána je věk zvířete při porážce velmi důležitý, protože z něho vyplývá, jak chutné a mramorované maso je, jakou chuť má. U skotu je ideálním věkem porážky 24 měsíců a více, kdy už se proces mramorování plně projevuje.

 

ZRÁNÍ

Jakmile je zvíře poraženo, je třeba zajistit optimální proces zrání masa. Při zrání a skladování masa po porážce dochází k uvolnění enzymů a bílkovinných struktur v mase, čímž maso získává na kvalitě, je křehčí a chutnější. U hovězího masa je doba zrání a skladování maximálně 30 dní, po této lhůtě už nedojde ke zvýšení kvalitativních vlastností. Legendární jsou obrázky z amerických steakhousů s vlastní zrající komorou, ve které visí kusy masa na kostech pokryté částečně bílou plísní. Zde nedochází k chybě v procesu zrání – maso v optimálních podmínkách zraje podobně jako kvalitní sýr. Plíseň zvýrazňuje chuť masa. Tato tenká vnější vrstva se před konzumací odkrojí. Maso na kostech, které zraje více než 20 dní, získává pevnější strukturu – a to díky ztrátě obsahu vody. Nespotřebované optimálně zralé maso lze šokově zmrazit (fresh-frozen) a následně rozmrazit (pomalu v ledničce nebo ve studené vodní lázni).

 

PŘÍBĚH  - náš příběh

Spojnicí všech výše uvedených kvalitativních ukazatelů je „příběh masa“. Je to příběh o lidech, kteří svoji práci dělají s největší zodpovědností a láskou. Kteří chovají zvíře s přáním docílit nejvyšší kvality masa. Jde o chovatele a řezníky, kteří osobně kontrolují celý proces počínající genetikou přes výkrm, porážku a zrání masa. Jen tak si mohou být jisti, že jejich produkt přijde do rukou zákazníků v nejlepší možné kvalitě. Že náročné požadavky splňují jen někteří chovatelé, lze vysvětlit i tím, že za tak kvalitní maso je třeba si připlatit, což není pro každého spotřebitele přijatelné. Věříme však, že si stále větší množství zákazníků rádo za kvalitu připlatí. Naši práci děláme srdcem, s nadšením a dnes a denně s maximálním nasazením. Naším cílem je SPOKOJENÉ ZDRAVÉ ZVÍŘE, ZDRAVÉ MASO NEJLEPŠÍ KVALITY A MAXIMÁLNĚ SPOKOJENÝ KONEČNÝ SPOTŘEBITEL. 

  • Tel.:
    00420 608523074

  • Horní Adršpach 26
    54952 Adršpach

  • E-mail:
    This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.